Infoga:    
Synlig för:     Module:   
Sök
den 17 juni 2019 ..:: Föredrag tjäderforskning ::.. Registrera   Logga in
 Föredrag tjäderforskning Minimera

Kurt-Olov Edströms presentation på årsmötet 2011..

Kurt-Olov Edström, Åsele, besökte SSF Medelpads årsmöte och höll ett uppskattat föredrag baserat på sitt arbete med inventering av tjäderspel. Kurt-Olov har inventerat spel under många år och konstaterar, tyvärr, under denna period en minskning av antalet spelande tuppar. Han berättade också om mötet med en "speltokig" tupp och Kurt-Olovs hypotes kring beteendet var att tuppens spelplats avverkats under mars-april (se också Ingemar Hjort).

"Action"...

En stor del av föredraget berörde predation; på reden, kycklingar och vuxen fågel. En radiomärkt höna son Kurt-Olov följt under lång tid misslyckades två år i rad med att få fram kycklingar men lyckades det tredje året få fram fyra kycklingar. Kurt-Olov pekade på två specialistpredatorer: duvhök och mård. Hans beskrivningar av mårdens predation väckte "fångstmannen" i flera deltagare.

Kurt-Olov med mård i handen...

Medlemmar hade ju också förberett Kurt-Olov med ett antal frågeställningar innan mötet. En av de frågeställningarna rörde ålderbestämning. Kurt-Olov visade följande bild för åldersbestämning av tjädertuppen:
 
SSF Medelpad tackar Kurt-Olov för medverkan och bilder.


    

 

För dig som gillar jakt, finnspets, finsk spets och norrbottenspets eller för dig som är intresserad av jakt och natur i allmänhet.
Copyright 2008 SSF Medelpad   Användarvilkor  Personliga uppgifter
DotNetNuke® is copyright 2002-2019 by DotNetNuke Corporation